Frågor & Svar

Här kan du läsa om de vanligaste frågorna och svaren som vi tror att du som kund vill veta om ehandelsverige.se. Om du inte hittar svaret på det du söker får du självklart kontakta vår kundtjänst på info@ehandelsverige.se eller på 0221-45 62 11.

Sängvård

Skötselvåden av produkterna framgår på varje produkt. Men generelt så ska man exempelvis vända mellanmadrassen samt bäddmadrassen varannan månad första året om de innehåller någon slags av naturmaterial. Naturmaterial lägger sig lite med tiden och det är därför man vänder på madrasserna så de lägger sig jämnt.

Puskade och pikerade bäddmadrasser går inte att tvätta i maskin. Använd då istället någon möbeltvätt eller allrengöring som är skonsam för att ta bort eventuella fläckar, gäller även resten av sängen. Vi rekommenderar att köpa till ett skyddande bäddmadrasskydd för att skydda bäddmadrassen från fläckar och smuts, de går att tvätta i vanlig maskin om inget annat framgår.

Sängguide

Tänk efter varför du behöver en ny säng. Har du problem som bör tas med i beräkningen när du ska välja ut din nya säng?

 

Hård eller mjuk?


Gamla föreställningar om att hårda sängar är bra för dåliga ryggar är en myt som vi direkt kan slå hål på. Det kom sig av att vi förr ofta låg i sängar med dåliga och utslitna resårer. Det bästa för dig och din kropp är att sova bekvämt. En bra säng sover du i, inte på. Sängen ska ta hand om dig och din kropp genom att ge dig avlastning, ventilation och stabil komfort för många år framöver.
Du ska även tänka på hur du sover i din säng. De allra flesta av oss har en favoritställning när vi sover. Du ligger i den ställningen under den första och viktigaste delen av sömnen. Tänk efter hur din liggställning är. Sover du på mage behöver du ha en fastare säng för att inte sjunka ner för mycket med bröstet vilket leder till ont i nacke och svank. Sover du på rygg kan du behöva ha en lite mjukare säng för att du ska sjunka ner ordentligt med skuldrorna och rumpan, på det viset får du stöd och avlastning för din rygg. 
Slutligen ska du tänka på vad du har för säng i nuläget. Har du en hård säng och har problem med framförallt svank och nacke beror detta antagligen på att din säng är för hård. Om du inte sjunker ner i din säng får inte din kropp det stöd som den behöver. Då bör du satsa på en säng med fastheten medium för att sjunka ner bättre i sängen. Samma sak åt andra hållet, om du känner att du i nuläget sjunker ner för mycket i sängen och på grund av detta får ont i höfter och ovandelen i ryggen bör du istället välja en något fastare säng än vad du har idag.

 

Anpassning efter vikt och längd.


Vikt och längd har betydelse när du ska välja säng. En rundare och kort person tynger underlaget på ett annat vis än vad en lång och smal person gör. Sängens storlek bör anpassas efter kroppens mått.
Man brukar säga att fastheten bestäms av din vikt. Generellt kan man säga att ju tyngre man är, och ju äldre man blir, desto fastare säng föredrar man. Väger du under 80 kg ska du ha en säng med fasthet medium. Väger du över 80 kg ska du ha en säng med fast fasthet.
Vad gäller längden på din säng så är måttstocken att du ska ha minst 10 cm till godo ovanför ditt huvud fram till huvudändan, samt 10 cm mellan dina fötter och fotändan av sängen. Är du under 190 cm lång räcker det med en säng som är 200 cm lång. Är du istället över 190 cm lång bör du alltså välja en säng som är 210 cm lång.
Men kom ihåg, bara du kan känna vad som är bäst för dig.

 

Varför ska man välja en ställbar säng?


Om du läser du mycket i sängen, eller gillar att titta på TV från sängen, är en ställbar säng praktisk att ha. En ställbar säng kan också vara bra för dig som har möjlighet, och gillar, att vila dig en liten stund på dagen. Det kan då vara skönt att reglera viloposition till halvliggande ställning. Om du ibland har problem med ryggen kan en ställbar säng avlasta och lindra problemen med en ömmande rygg. Skulle du bli sängliggande en längre tid är det bra att kunna reglera din liggposition för att förbättra blodcirkulationen, vilket i sin tur motverkar ömhet och stela leder.

 

Varför ska man välja en kontinentalsäng?


En kontinentalsäng är gjord för att ge dig och din kropp den optimala sovkomforten. Det gör man genom att bygga upp sängen med flera lager av resårmadrasser. Det som skiljer en kontinentalsäng från en ramsäng eller ställbar säng är att kontinentalsängen har ett extra lager Pocket Spring, som är den bästa sortens fjädersystem. Att vila på lager av Pocket Spring-resårer är att ge sig själv de bästa tänkbara förutsättningarna för en god natts sömn.

 

Vad är skillnaden mellan en dyrare säng och en lite billigare säng?


Det är inte alltid märket på sängen som avgör kvaliteten. Många av de sängmärken som vi säljer idag tillverkar sängar i flera olika priskategorier, just för att det ska finnas en säng för alla. 
Det är sängens fjädersystem som till största del påverkar priset. De billigare sängarna är oftast uppbyggda av bonell, medan dyrare och mer kvalitativa sängar består av pocketfjädrar. Ju dyrare säng du väljer, desto fler fjädrar per kvadratmeter består madrassen av. Om madrassen har fler fjädrar så blir fastheten på sängen mer exakt. En dyrare, fast säng kommer uppfattas som mer fast än en billigare, fast säng. Således kommer en dyrare, mjuk säng uppfattas som mjukare än en billigare, mjuk säng. Fastheten blir med andra ord mer precis i en dyrare säng.
 Bäddmadrassens fyllning påverkar också priset. En bäddmadrass som är fylld med latex är mer anpassningsbar för kroppstyngd- och temperatur, än en bäddmadrass som är fylld med skumgummi, även kallad polyeter. Därav är en latexmadrass oftast dyrare än en polyetermadrass.

 

Vem ska köpa en tryckavlastande säng?


Materialet i en tryckavlastande säng är speciellt framtaget för personer som lider av åkommor såsom fibromyalgi, reumatism, muskelvärk eller besvär i axlar och nacke. Madrassen är mjuk direkt när du lägger dig och formar sig därför direkt efter kroppen, utan någon fördröjning.
Tryckavlastande sängar formar sig efter kroppens konturer, så att muskler, rygg och leder kan vila i ett läge som känns naturligt.
 Många personer med besvär som fibromyalgi, reumatism och muskelvärk behöver en tryckavlastande madrass, som är mjuk direkt när man lägger sig och när man vänder sig i sängen. För de här behoven har TM-sängar tillverkat sina sängar.
 När du ligger i en tryckavlastande säng ska du inte känna något tryck mot din kropp, utan du ska uppleva känslan av att sväva.
 

Om sömn

God sömn är den viktigaste faktorn för kroppens återhämtning och reparation. Sömnen är ett aktivt tillstånd som skänker oss välbehövlig och livsviktig uppladdning och kraft. Vi behöver mellan sex och nio timmars sömn per dygn beroende på hur effektiv sömnen är. Faktiskt sover vi nästan en tredjedel av våra liv vilket betyder att om man lever i 75 år spenderar ungefär 23,5 år av dessa sovandes. Att lista antal timmar vi sover ger en tydlig bild över hur mycket tid vi faktiskt ägnar åt att sova:

  • 7,5 timmar/dygn
  • 229 timmar/månad
  • 1,3 veckor/månad
  • 15,6 veckor/år

 

Varför sover vi

Sömnen är otroligt viktig för vårt välbefinnande. När vi sover blir andningen lugnare, hjärtfrekvensen minskar, vår kroppstemperatur sjunker och aktiviteten hos immunsystemet ökar. Hjärnans elektriska aktivitet förändras också och bearbetar och sorterar den information som mottagits under dagen. Vid djup sömn slappnar musklerna av. Kroppens återhämtning och uppbyggnad sker under djupsömnen. Hjärnan arbetar då långsammare och tillverkningen av stresshormon minskar.

Behovet av sömn skiljer sig från person till person. Det är kvaliteten på sömnen som är det viktiga. Detta innebär att du inte blir störd under sömnen, inte vaknar för ofta och att du får tillräckligt med djupsömn. Djupsömnen de första timmarna är viktigast när du sover för att kroppen ska återhämta sig.

 

Sovguide

Gå inte och lägg dig utan att vara sömnig. Se till att varva ner någon timme innan du lägger dig. Det är viktigt att vara avspänd och lugn, försöka att ta itu med stress och problem före sänggåendet. Undvik koffeinhaltiga drycker. Använd en bra säng. Ha regelbundna tider. Undvik långa tupplurar under dagen. Motionera regelbundet. Se till att få mycket ljus under dagen, speciellt på morgonen.

Vi sover bäst när:

  • Temperaturen är 16-18 grader
  • Luften är ren och frisk
  • Det är så mörkt som möjligt
  • Luftfuktigheten ligger på 45-55%

 

Välj rätt säng

Om du väljer en säng från Sovi.se minimerar du risken för störningar under natten. Du sover tyst och skönt. Sängen formar sig efter kroppen när du rör dig så du behöver inte anstränga dig för att hitta en ny, skön sovställning. Tack vare våra pocketsystem märker du knappt när din partner rör sig. Väljer du en Sovi-säng har du mycket goda förutsättningar för att få en god nattsömn.

Sängens fasthet

Hjälp till vilken fasthet du ska välja

Fastheten bestäms av fjädersystemet i sängen. På en kontinentalsäng sitter fjädersystemet i den vändbara madrassen, alltså mittendelen av sängen. På en ramsäng och en ställbar säng sitter fjädersystemet i resårmadrassen inuti ramen. Ju tjockare fjädrar, samt ju hårdare man har skruvat åt fjädrarna, desto fastare blir sängen.

Man brukar säga att fastheten man ska välja bestäms av din vikt. Väger du under 80 kg ska du ha en medium fasthet på din säng. Väger du över 80 kg ska du ha en säng med fast fasthet.

Man ska även tänka på hur du sover i din säng. Ifall du sover på mage bör du välja en mjukare säng för att inte få ont i svank och nacke, sover du istället på rygg kan du i vissa fall behöva ha en lite fastare säng för att inte sjunka ner för mycket mer rumpa och skuldror.

Tillslut ska du tänka på vad du har för säng idag. Har du en fast och hård säng och har problem med exempelvis nacke och svank beror detta troligtvis på att du har en för hård säng för din kropp och därför inte får stöd för svank och nacke pga att du inte sjunker ner i sängen, du sover “ovanpå” sängen. Då borde du satsa på en säng med medium-fasthet för att kunna sjunka ner bättre i sängen. Samma sak åt tvärtom; känner du att du i idag sjunker ner för mycket i sängen och på grund av detta får ont i rygg och höfter borde du välja  en något hårdare och fastare säng än vad du har i nuläget.

På våra kontinentalsängar finns det flera olika fastheter. 

Fast innebär att hela sängen har samma fasthet, medium betyder att hela sängen har samma fasthet, fast/medium innebär att vänstra sidan är fast och högra sidan är medium om man tittar på sängen från fotändan. Medium/fast innebär att vänstra sidan är medium och högra sidan är fast om man tittar på sängen från fotändan.

Fast/medium och medium/fast är till för två personer som önskar en säng med två olika fastheter att sova i. Olika fastheter i mellanmadrassen på en kontinentalsäng syns inte alls, det är bara fjädrarna i madrassen som är olika tjocklek på, utvändigt ser sängen snygg och enhetlig ut.

En fast säng kan kännas gosig och mjuk också eftersom bäddmadrassen är det. Men fastheten är den som bär upp dig och din kropp. En för mjuk säng blir mer känslan av hängmatta.